10 kuchennych lifehacków, które zamienią Cię w mistrza gotowania

I co, wydawało Ci się że żartowałam, kiedy pisałam że Life Geek będzie też o kuchni? Ja nigdy nie żartuję! ;)

Nie wiem jak Ty, ale ja uwielbiam gotować, ale nie lubię stać długo przy garach. A ponieważ uwielbiam też lifehacking, postanowiłam połączyć obie pasje. Dlatego przedstawiam teraz 10 najfajniejszych sztuczek, które zaoszczędzą Ci dużo pracy w kuchni i usprawnią najbardziej znienawidzone czynności:

1. Jak otworzyć piwo bez otwieracza?

O tym, że każdy porządny Polak potrafi otworzyć piwo zapalniczką, zębem czy o stół, chyba nie muszę nikogo przekonywać. Ta sztuczka pokazuje, jak otworzyć butelkę zakręcaną, która bardzo lubi ranić palce i generalnie wkurza.

Szacun na imprezie gwarantowany!

2. Jak szybko obrać jajka?

Nie wiem, czy jest to specjalnie higieniczne, za to ćwiczy płuca i nieźle wygląda. Przy tym - faktycznie to najszybszy sposób obierania jajka, jaki widziałam!

3. Jak szybko obrać główkę czosnku?

Podobno prawdziwi pr0 kucharze wrzucają do potraw czosnek ze skórką (ja też tak czasem robię, jak chcę się poczuć jak Gordon Ramsay jak nie chce mi się męczyć z obieraniem), ale jeśli przez przypadek potrzebujesz akurat obrać na przykład pół tony główek na wyjątkowo pikantne spaghetti, to polecam poniższy sposób. Poczujesz się jak prawdziwa Kitchen Goddess i jeszcze zrobisz wrażenie na znajomych. ;)

4. Jak otworzyć słoik?

To proste, po prostu bierzesz taśmę klejącą i...:

open-a-jar-using-duct-tape-gif

5. Jak otworzyć wino bez korkociągu?

Tak, wiem, że wszyscy znają wersję z patykiem, ale uwierzcie mi, że romantyczna kolacja raczej nie stanie się bardziej romantyczna, gdy będziesz wrzucać korek do wina za stówę.

Za to możesz stać się Adamem Słodowym i zabłysnąć na przykład takim rozwiązaniem:

6. Jak szybko schłodzić wódkę?

Pomysł przetestowany tymi ręcyma, a otrzymany od niejakiego Corpusa. Żeby wódka (albo piwo, albo jakikolwiek inny napój w butelce) schłodził się szybko, wystarczy owinąć go mokrymi ręcznikami papierowymi i wrzucić na 10-15 minut do zamrażarki - szybki efekt gwarantowany! ;)

enhanced-buzz-17073-1376441893-9

7. Jak szybko pokroić pomidory koktajlowe?

Kolejny osom sposób, na który nigdy w życiu bym nie wpadła, a który oszczędzi kupę czasu przy sałatkach różnego rodzaju (tak, geeki jedzą nie tylko bekon ;)):

anigif_enhanced-buzz-8854-1379621633-5

8. Jak oddzielić żółtko od białka?

Na pewno znasz ten sposób z rozbijaniem jajka i przelewaniem żółtka z jednej skorupki do drugiej - białko leje się przez palce, żółtko ucieka, generalnie sodomia i gomoria, jak zwykł mawiać mój znajomy. Na szczęście z pomocą przychodzą butelki.

W ogóle, butelki "obsługują" 3/4 kuchennych lifehacków, które widziałam. Aż dziwne, że się tak marnują na jakieś głupie napoje. ;)

9. Jak ostrzyć noże? Po rosyjsku!

Jeśli nie masz przy sobie ostrzałki, ale masz kubek, samochód (sic!) albo drugi nóż, to KGB Survivalist pokaże Ci, jak prawidłowo ostrzyć noże. Po rosyjsku. W radzieckiej czapce. Z akcentem. Full Pro.

 10. Jak usunąć głąb z sałaty lodowej?

Nic na siłę, lekko młotkiem! Albo rękami. Albo stołem, albo... no zobaczcie:

A bonusowo - co można zrobić z resztką Nutelli, mniam. ;)

life-hacks-how-to-make-your-life-easier-6

Bo lifehacking daje radę wszędzie, nie tylko w kuchni. Nie wierzysz? To zobacz, jak uczyłam się porannego wstawania:

→Przeczytaj: Wielki test rannego wstawania

I jak, pomogło? Rzuć info czy któreś kuchenne lifehacki do czegokolwiek Ci się przydały. ;) Możesz też podać własne. Jakiekolwiek. Zaskocz mnie!

Fot Flickr / jdhancock licencja

8 Responses
  1. Fajne pomysły, szczególnie z pomidorkami. Swoją drogą łatwiejszy i szybszy sposób otwierania słoików istnieje: uderzasz zakręconym wieczkiem, a w zasadzie kołnierzem nakrętki na słoiku lekko o stół i odkręcasz :)

    1. Liczyłam na Ciebie! ;) Dokładnie, to łatwiejszy sposób, ale ten jest bardziej bajerancki ;P Zresztą – prawdopodobnie fałszywy, jak mi napisano na Fejsbuku. Ale za to jaki efektowny ;)

      1. Temat geekowokulinarny, musiałam się odezwać :). Gdybym się nie odezwała, byłby to dyshonor dla świerszcza, dyshonor dla krowy, dyshonor dla rodziny :)

        Przy okazji – jeszcze szybciej jest zjeść głąb z sałaty lodowej (nigdy go nie wykrawam, bo po co), a sałaty lodowej nie drę, tylko kroję w kostkę :D Btw – czekam mimo wszystko na jakąś opowieść o “Gotowaniu dla geeków” czy jak się ta książka nazywa :)

  2. 1. Odkręcane piwa? Bez sensu :P
    2. Stare ale jare :>
    3. Ostatnio w ten sposób mieszałem sałatkę i sprawdziło się wyśmienicie – 100 razy lepiej niż jakbym łyżką machał ;p
    4. SciFun przerabiał ten sposób. Mianowicie jak da się w ten sposób to też normalnie ręcznie się da. A jak się nie da ręcznie to i ten sposób nie pomoże. Więc jedyny ‘plus’ tego sposobu jest taki, że to bardziej hipsterski sposób.
    5. To już lepiej standardowo: w buta i o ścianę.
    6. A, właśnie! Robiłem tak z miesiąc temu i zapomniałem wyjąć butelki :P
    7. To jest dobre… nienawidzę kroić tych koktajlowych…
    8. Niby działa, ale jakoś nie robię chyba nic co by wymagało osobno żółtek/białek…
    9. Do dupy to robi. Powinien w inną stronę ostrzyć – tak jakby chciał kroić ten kamień. A o co ostrzymy to tak naprawdę nie ma większego znaczenia – byle powierzchnia była ścierna.
    10. To jest dobre xD

Zostaw komentarz

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.